Kurz eura kvôli neistote okolo Grécka opäť klesol

10.02.2015 Celý región

Frankfurt nad Mohanom 10. februára (TASR) - Kurz spoločnej európskej meny dnes mierne klesol. Dôvodom je neistota okolo Grécka. Informovala o tom agentúra DPA.

Neskoro popoludní sa euro predávalo po 1,1318 USD, pričom ešte dnes ráno sa jeho kurz dostal až na 1,1340 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1297 (v pondelok: 1,1275) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8852 (0,8869) eura.

Trh sa naďalej sústreďuje predovšetkým na diskusiu týkajúcu sa odchodu Grécka z eurozóny. "Finančné trhy zatiaľ predpokladajú, že Grécko zostane v eurozóne," uviedol devízový expert banky Metzler Sebastian Sachs. To ukazuje aj len mierne kolísanie kurzu spoločnej európskej meny. "Vzhľadom na vysoké riziko je uvoľnenosť trhov neuveriteľná." Koniec koncov grécka vláda doteraz pri rokovaniach o ďalšej finančnej pomoci trvala na svojich požiadavkách.

Spoločná mena dočasne profitovala z mediálnych správ, podľa ktorých chce Európska komisia (EK) predložiť kompromisný návrh. V stredu (11. 2.) sa stretnú ministri financií eurozóny, aby rokovali o situácii v Grécku. V stredu sa navyše bude v Minsku konať summit týkajúci sa ukrajinského konfliktu. "Finančné trhy tento konflikt zatiaľ úplne ignorujú," uviedol Sachs. "Príliš dobrá nálada na trhoch však vzhľadom na existujúce riziká stojí na hlinených nohách."
 

Vyberte región